Federālo rezervju sistēma apgalvo, ka visas ASV bankas spēs izturēt potenciālu ekonomisko lejupslīdi

Federālo rezervju sistēma trešdien paziņoja, ka lielākās ASV darbojošās bankas spētu izturēt smagas lejupslīdes scenāriju, raksta CNBC.

Katra no 31 šogad veiktajā regulatīvajā pārbaudē iesaistītajām bankām pārvarēja barjeru, lai spētu absorbēt zaudējumus, vienlaikus saglabājot lielāku nekā minimālo prasīto kapitāla līmeni, teikts Fed paziņojumā.

Šogad stresa testā piedalījās tādi giganti kā JPMorgan Chase un Goldman Sachs, kredītkaršu uzņēmumi, tostarp American Express, un reģionālie aizdevēji, piemēram, Truist.

Federālo rezervju sistēma trešdien paziņoja, ka lielākās ASV darbojošās bankas spēs izturēt smagas recesijas scenāriju, vienlaikus saglabājot spēju kreditēt patērētājus un uzņēmumus.

Katra no 31 šogad veiktajā regulatīvajā pārbaudē iesaistītajām bankām pārvarēja barjeru, kas paredzēja spēju absorbēt zaudējumus, vienlaikus saglabājot lielāku nekā minimāli nepieciešamo kapitāla līmeni, teikts FED paziņojumā.

Stresa testā tika pieņemts, ka bezdarba līmenis paaugstināsies līdz 10%, komerciālā nekustamā īpašuma vērtība kritīsies par 40% un mājokļu cenas samazināsies par 36%.

‘’Šā gada rezultāti liecina, ka saskaņā ar mūsu stresa scenāriju lielās bankas uzņemtos gandrīz 685 mljrd. ASV dolāru kopējos hipotētiskos zaudējumus, tomēr tām joprojām būtu ievērojami vairāk kapitāla nekā to minimālās pamatkapitāla prasības,’’ sacīja FED priekšsēdētāja vietnieks uzraudzības jautājumos Maikls Bārs. ‘’Tā ir laba ziņa, kas uzsver, cik noderīgs ir banku pēdējos gados uzkrātais papildu kapitāls.’’

FED stresa tests ir ikgadējs rituāls, kas liek bankām uzturēt pietiekamus “spilvenus” sliktajiem kredītiem un nosaka akciju atpirkšanas un dividenžu apjomu.

Lai gan šā gada pārbaudē, kurā tika izmantoti aptuveni tādi paši pieņēmumi kā 2023. gada testā, neviena banka, šķiet, neiekļuva nopietnās grūtībās, grupas kopējais kapitāla līmenis samazinājās par 2,8 procentu punktiem, kas bija sliktāks nekā pagājušā gada kritums.

Tas skaidrojams ar to, ka nozares turējumā ir vairāk patēriņa kredītkaršu aizdevumu un vairāk uzņēmumu obligāciju, kuru kredītvērtējums ir samazināts.

“Lai gan bankas ir labi sagatavojušās, lai izturētu konkrēto hipotētisko recesiju, ar kuru mēs tās pārbaudījām, stresa tests arī apstiprināja, ka ir dažas jomas, kurām jāpievērš uzmanība,” teica Bārs.

“Finanšu sistēma un tās riski vienmēr attīstās, un Lielās recesijas laikā mēs uzzinājām, cik dārgi izmaksā tas, ka netiek ņemti vērā mainīgie riski.”

FED veica arī tā saukto “izpētes analīzi” par finansējuma stresa un tirdzniecības sabrukuma gadījumiem, kas attiecās tikai uz astoņām lielākajām bankām.

Šajā analīzē uzņēmumi, šķiet, izvairījās no katastrofas, neraugoties uz pēkšņu noguldījumu izmaksu kāpumu apvienojumā ar recesiju.

Gaidāms, ka piektdien bankas sāks paziņot savus jaunākos akciju atpirkšanas plānus.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment